Szervizhívás
Termékek és szolgáltatások

Eső- és szennyvízvezetékek csőbélelése

A folyadékelvezetésre szolgáló vezetékhálózatok dugulása és szivárgása nagyon komoly probléma, amely vízvezeték-vészhelyzetnek tekinthető, kiemelten a csatornarendszerek esetében, ahol ez közvetlen egészségügyi problémát jelent.

Mivel a vezetékek belső állapota szabad szemmel nem látható, közvetlen vizuális vizsgálatra csak egy boroszkopos felmérés keretében van mód.

 ÁLTALÁNOS PROBLÉMÁK

Az alább felsorolt jelek komolyabb, mögöttes problémákra figyelmeztethetnek:

Szerelvény vagy csővezeték eldugult

Szennyvízrendszerek esetében döntő többségében a WC-k azok a szerelvények, ahol az eltömődéseket észlelik. Ennek ellenére fontos, hogy ellenőrizzük a többi szerelvényt is az ingatlanon belül, mivel a fürdőkádak, zuhanyzók és mosdók egyidejű eltömődése kifejezetten arra utal, hogy probléma van az ejtő és/vagy alapvezetékkel.
Csapadékelvezető rendszerek tekintetében az elvezetés elégtelensége által kialakuló nagyobb kiterjedésű vízfelületek, valamint az ejtővezetékek mentén tapasztalható födém-, lábazat vagy fal-vizesedés utalhat közvetlenül a hibás működésre.

Penészgomba megjelenése

A beépített, jobbára a falakban húzódó csővezetékek sérülésekor jelentősen megnő a páratartalom, amely közvetlen kiváltó oka lehet a zavaró szaggal kísért penészfoltok kialakulásának.

Repedések az alapzatban, a lábazaton és víznyelők

Egy kezeletlenül hagyott szivárgás minden esetben nagyobb problémákhoz vezet. Amikor az ingatlan alapozásában vagy a lábazaton és főfalon megjelenő repedések nem közvetlen statikai okra vezethetők vissza, akkor már a javítás ráfordítási költsége is a sokszorosa lesz, mint a kiváltó probléma kezelése lett volna. Az épületek alatt kimosott lyukak víznyelők kialakulásához vezetnek, amelyek már akár statikailag is veszélyeztethetik az ingatlan állapotát.

A lefolyók furcsán viselkednek

Abban az esetben, mikor buborékoló víz jeleit tapasztaljuk a lefolyónyílásoknál, és furcsa helyeken tapasztalunk visszafelé áramló folyadékot (pl. mosógép lefolyócsatlakozó); az gyakran sokkal nagyobb problémára utal, mint egy dugulás.

Szennyvízszagok

A szennyvíz szaga összetéveszthetetlen, maró és rendkívül kellemetlen. Amennyiben az ingatlanon belül vagy annak közvetlen környezetében tapasztaljuk ezt, úgy az a szennyvíz visszaáramlására enged következtetni.

Pangóvíz

Amennyiben egy tisztítás folyamán a tisztítónyílásnál azt tapasztaljuk, hogy a folyadék visszafelé áramlik, avagy a csővezetékben folyamatos a folyadék jelenléte, ez azt igazolja, hogy az alapvezeték eltömődött.

Nedves udvar vagy bemélyedések

Abban az esetben, mikor a szennyvíz nem képes az alapvezetékbe elfolyni, előfordul, hogy az elszivárgás a kert/udvar talajába történik meg. Ilyenkor ez kellemetlen szagokat, nedves földréteget avagy rendkívül buja, foltokban kialakuló növényzet megjelenését okozza. Amikor az elvezetés nem működik rendben, a kiszivárgott folyadék a környező talajba kerül, melynek folyamatos nedvessége talajerózióhoz és a talaj benyomódásához vezethet.

Rágcsálók és rovarok elterjedése

A kistestű rágcsálók és rovarok jelentős hányada előszeretettel látogatja a szennyvíznedves területeket. Ha otthonában vagy ingatlana környékén gyakran lát egereket, patkányokat esetleg rendellenesen sok rovart gyülekezni egyedi pontokon, ez nagy eséllyel jele az elvezetőrendszer repedésének vagy törésének.

A csővezetékekkel kapcsolatos döntések meghozatalakor a fő döntési

 • paraméterek
 • a költség,
 • az idő,
 • a zavarás mértéke és
 • a megoldás hatékonysága.

A csővezeték szerkezeti károsodása esetén a csere az egyetlen lehetőség, de a legtöbb esetben, amikor a kár mértéke kisebb, a javítás jobb alternatíva!
Költséget, időt takarít meg, és minimális fennakadást okoz.
A bontás nélküli elhárítási megoldások előnye annak a ténynek köszönhető, hogy nélkülözhető a csőcsere, a falazás és az árokásás, melyek minden esetben több időt is igényelnek.
Ez magasabb költségekhez és életterünk, komfortunk jelentős megzavarásához vezet.

Az elvezetőrendszerek hibáit jórészt lehetetlen kizárólag csőgörénnyel vagy kémiai tisztítással hatékonyan kezelni.
A csővezetékben felhalmozódott lerakódások, anyaghiányok, gyökér benövések kezelésére és a szivárgások kijavítására kizárólag szakszerű segítséggel lehet csak módot találni.

Az ilyen esetekben, első lépésként szükségszerű a csővezetékek diagnosztizálása, és a rendszer állapotának felmérése.
Egy kiképzett szerviztechnikus videokamerás vizsgálatot végezhet a csővezetéken, hogy megállapítsa, hol van a probléma és mi okozta azt.

Cégünk teljeskörű megoldást kínál, hiszen már az első lépés esetén is bontást nélkülözve teljesítünk.

BONTÁS NÉLKÜLI BÉLELÉS?

Az árok avagy bontás nélküli technológia fejlesztése immáron közel 50 évre tekint vissza!
Az árokásást egyáltalán nem vagy csak elenyésző mértékben igénylő felszín alatti építési módszer a brit Eric Wood nevéhez köthető.
Az első feljegyzett eszközök a föld alatt húzódó csővezetékek feltárást nem alkalmazó javítására és cseréjére az 1970-es években kerültek szolgálatba.

Napjainkra a bontás nélkül végezhető rehabilitációs eljárások globálisan elterjedtek és jelentős szegmensét képesek lefedni mindennemű csővezeték és légcsatorna üzemszerű működtetésének.

A csővezetékhálózatok javítására szolgáló bontást nem igénylő technológiák közül a helyszíni kikeményítéses eljárás talán a legidősebb, de semmiképpen nem tekinthető az egyedüli megoldásnak. Az úgynevezett csőrepesztéses eljárás (Pipe bursting) az 1977-es évtől vált elérhetővé. Ezen technológia a fejlesztés későbbi fázisaiban további szakágakra tagozódott, de a mai napig alkalmazott Pipe Bursting mellett az úgynevezett helyére húzott/vont bélelési eljárás (Pulled-In-Place) kialakulása is ennek a fejlesztésnek köszönhető.

A kompozit anyagok és ipari műgyanták fejlesztésével egyidőben kezdődött meg az úgynevezett „No-Dig” eljárások széles körének folyamatossá vált fejlesztése és használata a folyadék és gázszállítás területén, melyen eljárások hazai alkalmazásának kiemelkedő képviselője a Paner Cégcsoport.

 Általános ismertetés

A Repipe Lining Systems A/S egy dán cég, amely a felújításra szoruló csövek cseréje nélkül, egy egyedi bélelőrendszer segítségével kínál megoldást. A Repipe Lining Systems cég fejlesztette ki a „Repipe Spray Coating System”-et.

A Repipe Spray Coating egy olyan forradalmian új megoldás,  melynek segítségével új bélést fújhat be egy régi cső belsejébe. Ez egy alacsony költségű, hatékony és egyszerű módja a sokemeletes épületek szivárgó, repedt vagy elöregedett ejtő- és szennyvízcsöveinek felújítására.

A Repipe Lining System

Ennek a permetezéses technológiának a vezéralakja és úttörője a Repipe Lining System, dán cég. A ScH-ps Kft Közép- és Kelet-Európában elsőként vásárolta meg ezt a rendszert. Azért rendszer, mert az eszközbeszerzésen túl, betanítást, szakmai tréningeket és vásárlói igényhez igazodó egyedi fejlesztést is magában foglal. 

Az egyik nagy erőssége a kétkomponensű műgyanta amely a bélelőpárnás rendszerekkel ellentétben nem epoxi-, hanem poliuretán alapú. Ez rendkívüli rugalmasságot kölcsönöz a gyantának és a kötési ideje extrém gyors, így a kipermetezett gyanta a cső falán kb. 20 perc múlva érintés-kemény  és 3 óra múlva teljes a térhálósódása és max 12 órán belül újra használható a csőszakasz. A gyanta rendkívül gyors reakcióideje miatt a két komponens összekeverése csak közvetlenül a munka, azaz a permetezés megkezdése előtt történhet. Ezért nagyon speciális maga a bélelőgép, ami erre alkalmas.

A Repipe cég permetezve bélelő-gépét a gyártó fejlesztette ki, kifejezetten a poliuretán műgyanta sajátos tulajdonságait szem előtt tartva.

A Repipe A/S története

Repipe Lining Systems A/S –t 2011-ben alapították és a 2013-ban indították útjára az úttörőnek számító  Repipe Spray Coating System, azaz a permetezve bélelés technológiáját.

Az alapítók a korábbi tapasztalataikból, a Dancutter vágórobotok gyártása és értékesítése kapcsán, értesültek arról, hogy a vízvezeték-szerelők és ügyfeleik milyen kihívásokkal szembesülnek a előregedett vagy lyukas szenny- és ejtőcsövek felújítása során. A lakók gyakran több napig nem használhatták konyhájukat, fürdőszobájukat, WC-jüket, a munkások rendetlenséget csináltak, a pótolhatatlan burkolatok feltörésével további költségeket, és esetenként a lakóknak ki is  kellett költözni.

A gyakorlati tapasztalatok során megszerzett ismeretek alapján felmerült az ötlet, hogyan lehet a régi vezetékeket belülről felújítani, hosszú élettartammal és minimális kényelmetlenséggel a vevők számára.

Ma a Repipe Lining Systems ágazatvezető a fújással bélelő csőrehabilitációs szegmensben, és világszerte vannak ügyfeleink, akik naponta használják a Repipe Spray Coating System-et, és hozzájárulnak a rendszerek továbbfejlesztéséhez. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt a Repipe rendszert csapatmunkaként fejlesztettük ki ügyfelek és külső beszállítók bevonásával.

2021-ben a Repipe Lining Systems A/S-t felvásárolta a Mini-Cam, amely a világ egyik vezető csővezeték-vizsgáló cége, és a Halma Plc része.

A Repipe technológia alkalmazási feltételei

A Repipe Spray Lining technológia, egy forgó légmotor segítségével pernetez a 1-1,5 mm vastagságban műgyantát a felújítandó felületre. A vékony 1,5-3 mm vastag új borítás a cső belső falán kifejezetten nagy rugalmasságot biztosít, de nem képes nagy anyaghiányok áthidalására,

Ez egy igen precíz előkészítést és kivitelezést igénylő megoldás, ennek tükrében, a technológia alkalmazható

Függőleges vezetékek

Alkalmazható szennyvíz- és csapadékvíz-rendszerek ejtő és alapvezetékeinek javítására, felújítására.

 • szinte minden csőanyag- típusnál, különleges egyedi csövek esetén teszt elvégzésére lehet szükség

Átmérőtartomány

DN 50-200 átmérőtartományban, de DN 50- es csövek esetében csak elhúzás nélküli, egyenes szakaszokban,

Bélelési hossz

az alapberendezés bélelési hosszteljesítménye max. 12 méter a hosszabbítóval felszerelt berendezés DN 100 mm-nél nagyobb átmérőjű csövekben max. 30 méter.

Vezeték statikai állapota

A permetezve -bélelés technika nem alkalmazható 2-3 mm-nél nagyobb repedések kijavítására, szétcsúszott illesztékek kijavítására és csőpalást hiányok pótlására. Ezeket a problémákat rövidszakaszos vagy hosszúszakaszos bélelőpárnás  béleléssel oldjuk meg.

Vezeték felület állapot

 • szinte minden csőanyag- típusnál, különleges egyedi csövek esetén teszt elvégzésére lehet szükség
 • minden esetben a tiszta és LÉGSZÁRAZ csőpalást előfeltétel.

Csatlakozási pontok

A körkörösen bepermetezett gyanta feltapad a kezelendő csőfalra, de a becsatlakozási pontoknál „berepül” a  csatlakozó vezetékbe, így azt nem zárja el, szilárdulás után a csatlakozó vezetékek is szabadon átjárhatóak maradnak.

Elhúzások száma

A csővezeték-hálózatokban található kanyarok esetében a helyi adottságok alapján használható, átlagosan 2-4 elhúzás megoldható. amennyiben az egymást követő elhúzások  túl sűrűn kerültek beépítésre, ill. az átmérő kicsi, úgy ez egyedileg változhat. Igaz ez a nagyobb átmérők és egymástól távol eső elhúzások esetén több 90 fokos kanyar is bélelhető-

Hozzáférési pontok

Megfelelő bejuttatási pont vagy tisztítónyílás hiányában nem telepíthető, vagy minimális bontást igényel.

Időjárás

Extrém időjárási körülmények esetén korlátozottan, vagy nem alkalmazható. +10 oC felett, már külön felépítmény installálása nélkül is elvégezhető.

Felhasznált gyantatipus

A folyadék- és légszállításra használt hálózatok igényeinek kielégítésére tervezett epoxy és polikarbamid termékek számos rendkívüli képességgel és temérdek előnnyel rendelkeznek.

A műgyanták napjainkra szerves részét képzik a minket körülvevő világnak.

A polikarbamid (polyurea) története

A polikarbamid megalkotása a polimerekkel végzett kutatások egyik mérföldköveként írható le, amelynek alapja a poliuretánok korábbi kémiai fejlesztése során szerzett tapasztalat volt.
Ez a későbbi, polikarbamid néven ismert technológia, gyakorlatilag egy többkomponensű elasztomer rendszer, amelyet jellemzően bevonatképzésnél-, (fröccs)öntési műveleteknél és különböző tömítőanyagokhoz használnak.

Az 1950-es és 1960-as években a polimerkutatás területén jelentős kutatások folytak az uretán fejlesztése érdekében.
Aa 1970-es évek elején pedig a poliuretán elasztomer bevonatként való alkalmazása már jelentősen meghatározta az építőipar által választható anyagok és eljárások típusait.
A polikarbamidra vonatkozó utalások ebben az időszakban jelennek meg a szakirodalomban,
de rendkívül gyors kötési ideje a gyakorlati alkalmazás szempontjából még problémásnak bizonyult.

Az epoxy,  a polikarbamid és a poliuretán egyaránt kétkomponensű rendszerek, az alapvető különbség azonban a képlet gyanta oldalán van.
A bonyolult kémiai magyarázatokat elkerülve a lényeges különbséget legkönnyebb úgy lehet megérteni, hogy a polikarbamid képes akár hihetetlenül gyorsan (általában ±10 másodperc) megszilárdulni.

 • A műgyanták a korrozív anyagok széles skálájával szemben rendkívül ellenállóak, a kikeményedett anyag kiváló tapadási és kopási tulajdonságokkal rendelkezik.
 • A polikarbamid különlegessége, hogy akár szórással felhordott bevonatnak is használható, könnyen felvihető, és az alkalmazástól függően szinte azonnal felhasználható bevonat a végeredmény.
 • A műgyanta alapú bevonatkészítő rendszerek kiváló minőségű, költséghatékony alternatívát kínálnak a hagyományos, bontás és feltárás segítségével végezhető csőcserékkel szemben.

Ezen bevonatok egyedülállóan egyesítik az olyan tulajdonságokat, mint a gyors kikeményedés akár alacsony hőmérsékleten is, valamint a nedvességgel és gyökérbehatolással szembeni érzéketlenség.

 Strukturálisan teljesen szilárd anyagok, így megfelelnek a szigorú VOC előírásoknak, és kivételes fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, mint:

 • Könnyű alkalmazhatóság,
 • Gyors telepítés,
 • Környezetbarát anyagfelhasználás,
 • Rendkívüli keménység,
 • Rugalmasság,
 • Magas szakítószilárdság,
 • Kopás, vegyszer- és vízállóság,

A manapság a piacon elérhető termékek túlnyomó részét ISO 9001-2015 tanúsítvánnyal rendelkező létesítményben gyártják, így minőségük állandó.
Minden egyes termék úgy van kialakítva, hogy maximalizálja teljesítményét az ivóvíz, szennyvíz, csapadékvíz vagy ipari felhasználás területén.